Az Audi Hungaria élen jár az energiahatékonyságban

2014. 05. 28.

• Az energia széndioxid-semleges termelése, felhasználása és megtakarítása egyaránt az energiamenedzsment-rendszer központi eleme
• Achim Heinfling, a motorgyártás ügyvezetője: „A hosszú távú fenntartható mobilitást klíma-semleges termelési helyszínekkel kapcsoljuk össze”
• Minősített motor- és gépkocsigyártás

Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. nem csupán az általa gyártott termékek, hanem az energiahatékonyság és a környezetkímélő termelés tekintetében is következetesen érvényesíti prémium színvonalú igényességét. Az energia gazdaságos felhasználása illetve a hosszútávon fenntartható működés a vállalati stratégia alapvető elemeként egyaránt teljes körűen és szisztematikusan integrált tényező. A minősítési folyamat keretében az Audi Hungaria most első ízben integrálta új gépkocsigyártását az EMAS-irányelvek rendszerébe.

„Az autók energiamérlegének már az első futott kilométerüktől kiegyenlítettnek kell lenniük” – vallja Achim Heinfling. Az Audi Hungaria motorgyártásának ügyvezetőjeként és környezetmenedzsment-megbízottként kollégáival intenzíven dolgozik a széndioxid-mérleg javításán, mégpedig már az új modellek születési fázisától kezdve. „Az autóknak illetve gyártásuknak a lehető legkevésbé szabad terhelniük környezetünket” – hangsúlyozza Heinfling. „Az Audi Hungaria a hosszú távú fenntartható mobilitást klíma-semleges termelési helyszínekkel kapcsolja össze.” A vállalat ennek érdekében innovatív technológiákat alkalmaz, s munkatársait is bevonja e törekvéseibe.

E hosszú távú fenntarthatóság célzott megvalósítása és fejlesztése szolgálatában az Audi Hungaria különleges rendszerközpontú koncepciót alkalmaz. A környezetvédelem szerves részeként működő energiamenedzsment központi feladata – a termelő- és tervezőrészlegekkel közösen – az energetikai célkitűzések megvalósulásának a minősített menedzsment-rendszerek keretein belüli hosszú távú biztosítása. Ennek során a hatékony és hosszútávon fenntartható energiafejlesztés mellett bizonyos energiafajták újrahasznosítása – elsősorban hulladékhő-hasznosítás formájában – illetve a termelés energia- és épületgépészeti igényének lehető legalacsonyabbra mérséklése áll a középpontban.

A vállalat immár 1999 óta rendelkezik az Európai Unió környezetmenedzsment-rendszerének (Eco-Management and Audit Scheme; EMAS) rendkívül szigorú szabályzása szerinti minősítésével. Az energiamenedzsment-rendszer az új autógyár működésének is szerves részét képezi. Az elmúlt napokban az Audi Hungaria egy öko-audit során új járműgyártását is bevonta energia- és környezetmenedzsment rendszerébe, ezzel a teljes gyár megszerezte az EMAS irányelvei szerinti, illetve az ISO 500001 és az ISO 140001 minősítést. Környezetvédelmi és energia-rendszerei elismeréseképpen az Audi Hungaria számos díjban részesült, köztük 2014-ben a vállalat környezetkímélő tevékenységeiért az Európai Bizottság által odaítélt EMAS-díjjal.

A csekély széndioxid-kibocsátás jellemezte energiatermelés egyik fontos eleme az új autógyár területén az elmúlt év során létesült korszerű tömbfűtő-erőmű, amely gázmotorjával az elektromos áramot és hőt egyszerre előállítva fűti, illetve látja el elektromos árammal az új gyárcsarnokokat. Alkalmazásával évente 21.600 MWh energia takarítható meg.

Az energia előállítása mellett a rendelkezésre álló, illetve már felhasznált források hatékony visszanyerése is az energiatakarékosság koncepciójának további fontos eleme. A jövőben a hűtési energia előállításának hulladékhőjét veszik majd igénybe gyárcsarnokok fűtésére, amivel a vállalat 15.500 MWh energiát takaríthat meg.

A koncepció harmadik eleme az energiatakarékosság. A motorgyárban alkalmazott energia-hatékony szűrőberendezések és folyadékmenedzsment révén 2009 és 2014 között további 2.470 MWh energiát sikerült megtakarítani. Mindemellett fejlett központi ellenőrzőegység felügyeli folyamatosan az épületgépészeti berendezéseket.

Az elmúlt négy év energia-megtakarítási mérlege önmagáért beszél: összesen 381 intézkedés eredményeképpen több mint 57,6 GWh energiát sikerült megspórolni. Az egy motor előállításához szükséges energiamennyiségre vetítve bő tíz százalékos a csökkenés az említett időszak során. 2010 és 2013 között évente átlagosan 3,7 százalékkal kevesebb energia került felhasználásra. A vállalat környezetvédelmi célkitűzései értelmében 2018-ig 25 százalékkal tervezi mérsékelni összesített energiafelhasználását.
 

Letölthető állomány

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.


Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán
Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840
Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001



Aktuális híreinket a Hírek oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap