Biodiverzitás
Napelempark

Okoskaptárral az élővilág sokszínűségéért

Okoskaptárral az élővilág sokszínűségéért

2021. 05. 20.

Győr, 2021. május 20. – Az Audi Hungaria elkötelezett egy élhetőbb, zöldebb jövőért, következetesen halad tovább a fenntarthatóság útján és stratégiai céljának tekinti az élővilág sokszínűségének megőrzését. Ennek jegyében a 2020 óta karbonsemlegesen működő vállalat csatlakozott az Audi Alapítvány a Környezetért (Audi Environmental Foundation) által támogatott „we4bee” kezdeményezéshez, amelynek keretében egy csúcstechnológiás érzékelőkkel ellátott okoskaptárral bővítette a gyárterületen működő saját méhészetét.

A méhkutató, Dr. Jürgen Tautz professzor által kezdeményezett program célja, hogy a hálózatba kapcsolt okoskaptárak adatai alapján tanulmányozhassák a mézelő méhek viselkedését és a környezet méhkolóniákra gyakorolt hatásait. A nemzetközi kutatás első fázisában 100 okoskaptárat telepítettek különféle helyszíneken: főként németországi iskolákba és oktatási intézményekbe, valamint helyi méhészetbe. A kutatást további helyszínekre is kibővítették, melynek során az Audi Hungaria is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A méhcsaládokról méhész gondoskodik minden helyszínen, az adatokat egy alkalmazás segítségével nyerik ki, majd a Würzburgi egyetemen elemzik. Az okoskaptárak emellett, mint látványkaptárak, oktatási célokra is felhasználhatók. A csúcstechnológiás érzékelők különféle adatok begyűjtését teszik lehetővé, így például rögzíthetők a hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, súly, hangrezgések vagy éppen a finompor-terheléssel kapcsolatos értékek is. A kutatók célja olyan jellegzetes mintázatok keresése a méhek viselkedésében, amelyek feltérképezésével rövidtávon támogathatják a méhészek munkáját, míg hosszabb távon előre jelezhetővé válnak olyan környezeti események, mint például viharok, szárazság, vagy földrengések. A „we4bee”kezdeményezés célja továbbá az is, hogy rámutasson, milyen szoros kapcsolat áll fönn az emberek, az élővilág és a környezet között.

Az Audi Hungaria 2015 óta működteti méhészetét azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a beporzó rovarok veszélyeztetettségére és biológiai sokféleség fenntartásában játszott szerepükre. A méztermelés mellett a méhészeti projekt biomonitoring kutatásra is lehetőséget biztosít. A hat méhcsaládból álló méhészetet egy közel 1,2 hektáros területen alakították ki, melynek növényvilágát őshonos egyedek alkotják.


 

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.


Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán
Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840
Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001



Aktuális híreinket a Hírek oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap